0Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » BLOG » 10 praktycznych wskazówek dla utrzymania prawidłowej higieny w restauracji według Tork

Kategorie

Kontakt

  • PPHU "ARRAS" S.C.
    NIP: 8171697331
  • E-mail:biuro@tork.sklep.pl
  • Telefon17 583 66 89
  • FAX17 788 66 68
  • Godziny działania sklepucodziennie 8.00 - 17.00, w soboty 9.00 - 13.00

Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 

10 praktycznych wskazówek dla utrzymania prawidłowej higieny w restauracji według Tork

Data dodania: 15-06-2022
alt

Jesteśmy pewni, że jeśli prowadzisz biznes związany z branża gastronomiczną, to musisz być ekspertem, jeśli chodzi o higienę na kuchni oraz w restauracji. Ale być może jesteś początkujący w tej branży lub dopiero myślisz o wejściu w ten biznes i szukasz dobrych, sprawdzonych i przede wszystkim skutecznych rozwiązań dla higieny. Dobrze trafiłeś! Bo jako oficjalny dystrybutor firmy Tork mamy pokaźne zasoby wiedzy w tym zakresie. A jeśli znasz już temat – również sprawdź ten tekst i usystematyzuj swoją wiedzę. Oto 10 wskazówek prosto od samego Torka**, które pomogą ci utrzymać prawidłową higienę w restauracji.


 

1. „Woda i mydło są najważniejsze


Bez tego ani rusz. Tork zaleca zawsze myć dłonie i ręce mydłem i wodą, a następnie dokładne wycieranie czystym ręcznikiem papierowym (!). To klucz to kompleksowej higieny dłoni przy pracy w restauracji. Należy także zadbać, aby każdy z tych środków był przechowywany w higienicznych, a wręcz sterylnych warunkach.


 

2. „Bądź delikatny dla skóry”


Szczególnie w branży gastronomicznej mycie rąk ma się odbywać systematycznie, a co za tym idzie, bardzo często. Ma to też swój skutek uboczny, ponieważ poprzez częste mycie nietrudno naruszyć naskórek, który w końcu jest naturalną barierą ochronną przed bakteriami. Dlatego też tak ważne jest, aby dbać o zdrowie skóry dłoni. Należy więc stosować nie tylko maksymalnie skuteczne mydła, ale także te, które są delikatne dla skóry i mają właściwości nawilżające.


 

3. „Używaj nie za zimnej, ani za gorącej wody”


Tork: temperatura wody nie ma większego znaczenia dla usuwania zarazków. I tak jest – znacznie ważniejsze są środki myjące, które używamy. Temperaturę wody możemy ustawiać dla swojego komfortu, tylko aby myć dokładnie i skutecznie.


 

4. „Wycieranie stanowi element mycia rąk”


Nigdy o tym nie zapominaj – zawsze dokładnie wycieraj ręce po ich umyciu, ponieważ wilgotne dłonie łatwiej przenoszą bakterie i zanieczyszczenia. Ręcznik papierowy nie tylko osusza skórę, ale także usuwa martwy naskórek, bakterie i wirusy, których nie zdołało usunąć mydło. Przy okazji staraj się także unikać suszarek elektrycznych, które są mniej higieniczne od ręczników papierowych i mogę być powodem rozprzestrzeniania się bakterii w powietrzu.


 

5. „Środek dezynfekujący nie stanowi zamiennika mycia rąk”


Dezynfekcję rąk należy zawsze wykonywać na dokładnie umytych i osuszonych dłoniach. Dlaczego? Ponieważ środki dezynfekujące – owszem – zabijają wirusy i bakteria, jednak wszelki brud może zaburzyć ich działanie, przez co będą o wiele mniej skuteczne. Tym bardziej nie należy stosować dezynfekcji jako zamiennika mycia dłoni.

 

 

6. „Zapewnij dostęp do środków dezynfekujących”


Zasady higieny znacznie bardziej rygorystyczne będą na kuchni, niż na samej sali. Należy jednak pamiętać, aby obsługa restauracji miała także stały dostęp do środków myjących i dezynfekcyjnych. Ciągły kontakt z gośćmi, gotówką czy kartami płatniczymi może przyczynić się do przenoszenia brudu. Cały personel powinien mieć nieograniczony dostęp do każdego z tych środków.


 

7. „Stosuj skuteczne środki dezynfekujące”


Pamiętaj, aby środki dezynfekujące nie było po to „żeby po prostu być”. Zwracaj uwagę na skład tych, które kupujesz do swojej restauracji. Jak poznać czy środek dezynfekujący dłonie jest skuteczny? Sprawdzaj składdobry środek do dezynfekcji powinien zawierać co najmniej od 60% do 70% alkoholu. Ten składnik aktywny odpowiada za usuwanie prawie wszystkich rodzajów zarazków.


 

8. „Pamiętaj o rękawiczkach”


Rękawiczki, które zużyłeś zawsze muszą trafiać do kosza – to są rękawiczki jednorazowe, nie należy stosować ich ponownie. Gdy są na dłoniach mogą być myte i dezynfekowane, jednak raz ściągnięte nie będą już pełnić dobrze swojej funkcji. Chroń swój personel przed zanieczyszczeniami, ale nie dawaj fałszywego poczucia bezpieczeństwa.


 

9. „Dbaj o swój sprzęt do czyszczenia”


Sprzęt czyszczący i myjące również musi być zadbany, aby utrzymać go higienicznym. Dbaj zarówno o dozowniki, jak i o wkłady do nich. Szczególną uwagę zwróć na ręczniki papierowe – analogicznie jak z rękawiczkami, po użyciu - wyrzuć. Stroń od wycierania rąk ręcznikami kuchennymi – te służą czemu innemu. Dzięki temu unikniesz przenoszenia się niepożądanych drobnoustrojów na żywność.


 

10. „Poinformuj o swoich wysiłkach”


Ostatni punkt wydaje się być niemal najważniejszym, ponieważ twoje wysiłki pójdą na marnę, jeśli twoi goście nie będą czuli się bezpiecznie. A więc nie bój się informować ich o swoich wysyłkach. Jasno i klarownie przedstaw gościom środki bezpieczeństwa, jakie stosujesz. Z pewnością wpłynie to pozytywnie na atmosferę w twoim lokalu.  

 

Może „dekalog restauratora” to za dużo powiedziane, niemniej ta skromna dziesiątka wskazówek jest niezwykle cenna w branży gastronomicznej. Póki będą one ważne w twoim lokalu, póty gości nie zabraknie.

 

**artykuł pisany w oparciu o opracowanie „10 wskazówek dotyczących wspierania prawidłowej higieny w restauracji”, tork.pl








Dostępny
Tork ręcznik kuchenny wyjątkowo chłonny 2 rolki-24722
Tork ręcznik kuchenny wyjątkowo chłonny 2 rolki
9,05 zł brutto / szt.7,36 zł netto
szt. Dodaj do koszyka
Dostępny w ciągu 7 dni
Tork Centrefeed Maxi M2 dozownik Biało-turkusowy-18857Tork Centrefeed Maxi M2 dozownik Biało-turkusowy-18857
Tork Centrefeed Maxi M2 dozownik Biało-turkusowy
272,57 zł brutto / szt.221,60 zł netto
szt. Dodaj do koszyka
Dostępny
Tork W8 ściereczki wielozadaniowe - Żółty -25168
Tork W8 ściereczki wielozadaniowe - Żółty
44,40 zł brutto / opak.36,10 zł netto
opak. Dodaj do koszyka
Dostępny
Tork Centerfeed Maxi M2 ręcznik papierowy 125m-24725
Tork Centerfeed Maxi M2 ręcznik papierowy 125m
213,06 zł brutto / zgrzewka173,22 zł netto
zgrzewka Dodaj do koszyka
Dostępny
Tork Small Pack Dispenser W8-23240
Tork Small Pack Dispenser W8
41,77 zł brutto / szt.33,96 zł netto
szt. Dodaj do koszyka
Dostępny
Tork W4 Czyściwo włókninowe kuchenne Białe 75szt.-26375
Tork W4 Czyściwo włókninowe kuchenne Białe 75szt.
120,97 zł brutto / szt.98,35 zł netto
szt. Dodaj do koszyka

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Copyright © Arras.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu