10 praktycznych wskazówek dla utrzymania prawidłowej higieny w restauracji według Tork
Jesteśmy pewni, że jeśli prowadzisz biznes związany z branża gastronomiczną, to musisz być ekspertem, jeśli chodzi o higienę na kuchni oraz w restauracji. Ale być może jesteś początkujący w tej branży lub dopiero myślisz o wejściu w ten biznes i szukasz dobrych, sprawdzonych i przede wszystkim skutecznych rozwiązań dla higieny. Dobrze trafiłeś! Bo jako oficjalny dystrybutor firmy Tork mamy pokaźne zasoby wiedzy w tym zakresie. A jeśli znasz już temat – również sprawdź ten tekst i usystematyzuj swoją wiedzę. Oto 10 wskazówek prosto od samego Torka**, które pomogą ci utrzymać prawidłową higienę w restauracji.
Bez tego ani rusz. Tork zaleca zawsze myć dłonie i ręce mydłem i wodą, a następnie dokładne wycieranie czystym ręcznikiem papierowym (!). To klucz to kompleksowej higieny dłoni przy pracy w restauracji. Należy także zadbać, aby każdy z tych środków był przechowywany w higienicznych, a wręcz sterylnych warunkach.
Szczególnie w branży gastronomicznej mycie rąk ma się odbywać systematycznie, a co za tym idzie, bardzo często. Ma to też swój skutek uboczny, ponieważ poprzez częste mycie nietrudno naruszyć naskórek, który w końcu jest naturalną barierą ochronną przed bakteriami. Dlatego też tak ważne jest, aby dbać o zdrowie skóry dłoni. Należy więc stosować nie tylko maksymalnie skuteczne mydła, ale także te, które są delikatne dla skóry i mają właściwości nawilżające.
Tork: temperatura wody nie ma większego znaczenia dla usuwania zarazków. I tak jest – znacznie ważniejsze są środki myjące, które używamy. Temperaturę wody możemy ustawiać dla swojego komfortu, tylko aby myć dokładnie i skutecznie.
Nigdy o tym nie zapominaj – zawsze dokładnie wycieraj ręce po ich umyciu, ponieważ wilgotne dłonie łatwiej przenoszą bakterie i zanieczyszczenia. Ręcznik papierowy nie tylko osusza skórę, ale także usuwa martwy naskórek, bakterie i wirusy, których nie zdołało usunąć mydło. Przy okazji staraj się także unikać suszarek elektrycznych, które są mniej higieniczne od ręczników papierowych i mogę być powodem rozprzestrzeniania się bakterii w powietrzu.
Dezynfekcję rąk należy zawsze wykonywać na dokładnie umytych i osuszonych dłoniach. Dlaczego? Ponieważ środki dezynfekujące – owszem – zabijają wirusy i bakteria, jednak wszelki brud może zaburzyć ich działanie, przez co będą o wiele mniej skuteczne. Tym bardziej nie należy stosować dezynfekcji jako zamiennika mycia dłoni.
6. „Zapewnij dostęp do środków dezynfekujących”
Zasady higieny znacznie bardziej rygorystyczne będą na kuchni, niż na samej sali. Należy jednak pamiętać, aby obsługa restauracji miała także stały dostęp do środków myjących i dezynfekcyjnych. Ciągły kontakt z gośćmi, gotówką czy kartami płatniczymi może przyczynić się do przenoszenia brudu. Cały personel powinien mieć nieograniczony dostęp do każdego z tych środków.
Pamiętaj, aby środki dezynfekujące nie było po to „żeby po prostu być”. Zwracaj uwagę na skład tych, które kupujesz do swojej restauracji. Jak poznać czy środek dezynfekujący dłonie jest skuteczny? Sprawdzaj skład – dobry środek do dezynfekcji powinien zawierać co najmniej od 60% do 70% alkoholu. Ten składnik aktywny odpowiada za usuwanie prawie wszystkich rodzajów zarazków.
Rękawiczki, które zużyłeś zawsze muszą trafiać do kosza – to są rękawiczki jednorazowe, nie należy stosować ich ponownie. Gdy są na dłoniach mogą być myte i dezynfekowane, jednak raz ściągnięte nie będą już pełnić dobrze swojej funkcji. Chroń swój personel przed zanieczyszczeniami, ale nie dawaj fałszywego poczucia bezpieczeństwa.
Sprzęt czyszczący i myjące również musi być zadbany, aby utrzymać go higienicznym. Dbaj zarówno o dozowniki, jak i o wkłady do nich. Szczególną uwagę zwróć na ręczniki papierowe – analogicznie jak z rękawiczkami, po użyciu - wyrzuć. Stroń od wycierania rąk ręcznikami kuchennymi – te służą czemu innemu. Dzięki temu unikniesz przenoszenia się niepożądanych drobnoustrojów na żywność.
Ostatni punkt wydaje się być niemal najważniejszym, ponieważ twoje wysiłki pójdą na marnę, jeśli twoi goście nie będą czuli się bezpiecznie. A więc nie bój się informować ich o swoich wysyłkach. Jasno i klarownie przedstaw gościom środki bezpieczeństwa, jakie stosujesz. Z pewnością wpłynie to pozytywnie na atmosferę w twoim lokalu.
Może „dekalog restauratora” to za dużo powiedziane, niemniej ta skromna dziesiątka wskazówek jest niezwykle cenna w branży gastronomicznej. Póki będą one ważne w twoim lokalu, póty gości nie zabraknie.
**artykuł pisany w oparciu o opracowanie „10 wskazówek dotyczących wspierania prawidłowej higieny w restauracji”, tork.pl
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG