4 najlepsze sposoby na klasyczne składanie serwetek
Chcesz zrobić wrażenie na gościach eleganckim wystrojem stołu? Szukasz klasycznych i szybkich rozwiązań na ułożenie serwetek? A więc trafiłeś idealnie! Poniżej przedstawiamy 4 sposoby na składanie serwetek, które z pewnością zrobią wrażenie, a Tobie nie przysporzą pracy.
Sposób 1: SERCE
Zacznijmy od najprostszego składania, czyli w „Serce”. Ten sposób na składanie serwetek jest niezwykle subtelny, ale jednocześnie praktyczny – serwetka nie zajmuje dużo miejsca na stole i dodatkowo szybko się rozkłada. Jednocześnie całe nakrycie wygląda elegancko i estetycznie niezależnie od reszty wystroju lokalu. Dodajmy, że to składanie szczególnie dobrze prezentuje się na jasnych serwetkach: białych, bądź kremowych czy szampańskich.
Co do poziomu trudności tego składania – tak powiedzieliśmy, jest ono niezwykle proste. Tak naprawdę ten sposób składanie serwetek sprowadza się do 3 ruchów (nie licząc rozłożenia serwetki). Trzeba pamiętać zasadniczo jednej podstawowej zasadzie; w drugim kroku nie wolno nam złożyć serwetki do końca. Wówczas wszystkie powinno pójść jak z płatka. I voila!
Sposób 2: PORTFOLIO
Kolejnym, niewiele jednak trudniejszym składaniem jest tzw. „Portfolio”, które również wyróżnia się subtelną elegancją. Posiada także cechy składania, które z pewnością nie będzie przeszkadzać na stole, ani obsłudze, ani gościom. Kolejną zaletą jest to, że serwetka złożona w ten sposób szybko się rozkłada, a i równie szybko można ją ułożyć w ten sam sposób.
Mimo, że do zrobienia „Portfolio” potrzebujemy nieco więcej ruchów, jest one równie proste (a może i prostsze) jak składanie w „Serce”. Pamiętając, w którą stronę złożyć kolejne pasmo, z pewnością będziesz robić to z dużą wprawą!
Sposób 3: PIRAMIDA
Trzecim sposobem jest składanie o nazwie „Piramida”. Stopień trudności tego składania w systemie 5-stopniowym oceniamy na 2. To składanie jak sama nazwa wskazuje w rezultacie ma przypominać piramidę. Szczególnie dobrze wygląda ono na serwetach ciemnych, np. czarnych. Nie da się jednak zaprzeczyć, że równie dobrze będzie prezentować się w odcieniach jasnych.
Piramida opiera się głównie na kształcie trójkąta, który towarzyszy nam przez cały proces składania. Dzieje się tak, ponieważ wyjściowym kształtem tego składania jest właśnie trójkąt – z niego będziemy tworzyć kolejne, mniejsze figury, aż do etapu, na którym serwetkę będziemy mogli swobodnie postawić.
Sposób 4: ŻAGIEL
Czwartym i ostatnim sposobem będzie składanie nazwane „4legsail”, czyli żagiel z 4 fałdowaniami. Jest najtrudniejsze z całej czwórki składanie, które jednak prezentuje się najbardziej okazale w porównaniu do pozostałych. Minusem tego składania jest to, że może zajmować dużo miejsca. Niemniej efekt naprawdę robi wrażenie, zwłaszcza przy ciemnych serwetkach, np. właśnie bordowych.
Początki składania tego wzoru mogą być trudne, jednak po kilku próbach z pewnością nabierzesz wprawy – to zaledwie kilka ruchów i twój żagiel będzie gotowy do zdobienia stolika.
Wskazówka: jeśli coś będzie niejasne pamiętaj, że zawsze możesz odtworzyć nagranie w zwolnionym tempie.
Pamiętaj, że aby osiągnąć zamierzony rezultat i móc pochwalić się wymarzonymi efektami musisz mieć serwetki o konkretnej strukturze i grubości. Serwetki te muszą „dać się układać”, jednocześnie posiadać elegancki wygląd, aby składanie mogło zrobić wrażenie na gościach.
Idealnymi do tego celu serwetkami będą serwetki obiadowe LinStyle Tork, które doskonale imitują prawdziwą tkaninę, dzięki czemu potrafią wywołać ogromne wrażenie. Co więcej posiadają idealny rozmiar kwadratu pozwalający na wygodne składanie. Szczególnie polecamy także Twojej uwadze serwetki ze wzorem linii Textured Tork oraz linii Elegance Tork , które dodatkowo wzmacniają efekt i przyciągają uwagę.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG