Jaki kolor serwetki wybrać? Koło barw Tork - do restauracji, na okazję, do domu
Czy wiesz jakie znaczenie mają kolory w kuchni? Jesteśmy w stanie udowodnić, że mają większe znaczenie, niż do tej pory myślałeś. Nie tylko przez wzgląd walorów estetycznych, a tym samym sposobu postrzegania ich przez Twoich gości lokalu, ale wiele więcej. Kolory w restauracjach wpływają bowiem na zmysł wzorku, ale także smaku oraz węchu. Dzięki tej wiedzy jesteśmy w stanie wysunąć wniosek, iż dania mogą smakować lepiej, bądź gorzej jedynie pod wpływem towarzyszących gościom kolorów. A jakie kolory gość dostrzega jako pierwsze? Z pewnością na podium pojawią się kolory serwetek.
Koło Braw - Tork wychodzi naprzeciw potrzebom gości
Najlepszą i najszybszą drogą do w pełni zadowolonych gości będzie zapoznanie się z wskazówkami Tork. Porady, które
przytoczymy poniżej są wynikiem współpracy ekspertów Tork oraz Lindy Lundgren, stylistki żywności i szefowej kuchni. Wspólnymi siłami stworzyli oni, w oparciu o gamę kolorów serwetek linii LinStyle Tork, specjalne koło barw Tork.
Serwetki Tork mają za zadanie uwydatnić smaki poszczególnych dań, wyeksponować w pełni ich potencjał, a ostatecznie zapewnić wszystkim gościom wyjątkowe doznania. Połącz danie z idealnym kolorem!
Jak połączyć danie z idealnym kolorem serwetek Tork?
Główną i podstawową rzeczą będzie zapoznanie się z funkcjami, jakie spełniają poszczególne kolory koła barw Tork. Jeśli z tym się zapoznasz, wybranie serwetek stanie się znacznie prostsze, natomiast twoi klienci bardziej docenią zarówno smak, jak i wygląd twoich dań.
Szampański, musztarodwy, żółty, pomarańczowy, terracotta
Kolor żółty oraz wszystkie barwy pochodne żółtego wzmacniają smaki cierpkie. Świetnie komponują się one z rybami i owocami morza. Ciepłe barwy szczególnie sprzyjają także kompozycjom z zielenią, co oznacza, że harmonizują ze świeżymi kiełkami i sałatkami czy po prostu z warzywami.
Czerwony, Burgundowy, koralowy
Czerwienie oraz róże mają właściwości zmniejszające gorycz oraz potęgujące słodycz. Te kolory idealnie parują się z deserami, w szczególności tymi, które są przyozdobione czerwonymi dodatkami, np. truskawkami.
Szary, biszkoptowy, piaskowy, kremowy, biały
Kolory stonowane jak biały oraz odcienie bazujące na bieli świetnie uzupełnią dania, w których występują czerwone sosy, mięsko czerwone – np. wołowina, pomidory czy czerwona papryka. Odcienie neutralne mają za zadanie dopełniać dania, które same w sobie są wyróżniające, dzięki swoim intensywnym kolorom.
Czarny, kakao, antracytowy, brązowy
Ciemne kolory wzbogacają w zestawieniu z barwami jasnymi. Zapewniają luksusowy kontrast do lekkich nakryć stołu oraz potraw o stonowanych kolorach. Z tego też powodu idealnie komponują się z kuchnią śródziemnomorską o bogatym smaku, który ciemne odcienie idealnie podkreślą.
Granatowy, akwamaryn, ciemno niebieski
Odcienie niebieskiego sprawiają, że potrawy stają się mniej słone. Najlepiej kontrastują z kolorami żółtym i pomarańczowym, co najlepiej widać na przykładzie dań kuchni indyjskiej.
Ciemno zielony, pistacjowy, limonkowy
Zielenie harmonizują z potrawami żółtymi – dodają im blasku. Zimne barwy dzielą się swoim pigmentem z ciepłą żółcią, dzięki czemu ta staje się bardziej wyróżniająca. Idealnie widać tę zależność np. przy daniach bazujących na takich przyprawach jak curry czy szafran.
Teraz już wiesz za co odpowiadają poszczególne kolory w kuchni, jakie serwetki pełnią rolę, i które serwetki najlepiej pasują do poszczególnych dań. Teraz możesz śmiało dekorować swoje dania i stoły ku uciesze swoich gości. Pamiętaj jak dużo mogą zrobić detale, dlatego eksperymentuj i inspiruj się naszymi propozycjami. W tym z pewnością pomogą ci produkty Tork!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG